I Ruhrområdet

I Ruhrområdet

Sista banan?

Det här blir min 34:e bana som jag bygger. Om det sen blir den sista återstår väl att se. När jag nu inträder i en pensionärstillvaro har jag funderat på vad jag verkligen vill bygga och denna bana har alltid varit en "drömbana" Så varför då inte förverkliga drömmen? Det var väl ingen som trodde att detta blev min sista bana, och dom hade rätt. Jag har byggt en till som står på museet i Ängelholm. I mitt "kontor" står nu bana Nr. 36 syftet med denna kommer att redovisas längre framöver.

Broar

ByggePosted by claes Wed, October 12, 2016 16:59:52
Med en utetemperatur som inte når upp till 10 grader har det varit ganska mycket aktivitet i hobbyrummet. Vid betraktandet av bilderna ser man en hel del av vår trädgård och den ligger inte i Ruhrområdet. Planeringen av bakgrund pågår och denna kommer till att sitta på väggen. Att ha den fäst på banan skulle innebära att den måste demonteras för minsta lilla arbete. En annan fördel är att man kan arbeta med bakgrunden vartefter man bygger landskapet, eftersom banan står på hjul. Det blir lösa skivor som hängs på krokar, den vid fönstret måste kunna tas bort enkelt ty då och då måste något göras för att se bra ut.smiley
Skivan som utgör bottnen på hamnen d.v.s. vattenytan är tillpassad och fastsatt. Det vita är Woodlands 12 mm frigolit som ska utgöra hamnplan och kajkanter. Det blir Fallers stålspontade kajkant som används, dock något modifierad.
Brofästena har fått rätt höjd och fästs vid plattan. Broarna är ännu lösa eftersom det är lättare att måla dem för sig själva. Bropelarna behöver även de en "behandling"
Den för gruvan och hamnen gemensamma bangården är påbörjad. Denna måste vara på plats för att kunna fortsätta med spåret som går över alltihop.
Det tar betydligt längre tid att lägga räls när man inte gör det på en plan skiva. Bron som leder från kurvan med de slanka växlar till baksidan av hamnmagasinet har en tunnelöppning i ena brofästet. Sådana här "utsvävningar" tar också tid att göra men samtidigt är det nog detta som gör det så roligt att bygga denna bana. Att banan är rolig att köra på har jag ju redan provat. Fallers "brinnande skatteverk" har fått bli förvaltningsbyggnad åt gruvan. Eftersom det går att bygga denna byggnad på en del olika sätt kunde jag få den till att passa. Numera är "elden" släckt och det kommer en byggfirma som ska jobba med att återställa skadorna. Vis av erfarenheter från ett antal anläggningar vet jag att återställningen kommer att pågå i evigheter.
Som synes längst bak, på väggen sitter det numera skåp och under dessa är det en rejäl arbetsbänk. När jag "inventerade" anläggningen som stod här framkom att tidens "tand" satt lite väl många spår för att det skulle vara vettigt att lägga en massa tid på den. I stället växer hållplatsen i bakre hörnet till ett mindre stationssamhälle där de flesta byggnaderna används.
Rampen mellan broarna kommer att döljas inuti hamnbyggnaderna eftersom det inte finns några tunnel fähiga berg i Ruhrområdet. Det blir ju även lite tjatigt att alltid ha med dessa "tunnelberg" för att dölja att det rör sig om en rundbana.
Efter bågbron skruvar vi upp svårighetsgraden av brobygge till en nivå som utmanar tålamodet. Här kommer tre fackverksbroar i rad fast inte rakt utan i en svag kurva. Detta innebär att ändarna måste byggas om så att de blir vinklade över pelarna. Då delen mot bågbron behöver kortas av använder jag den överblivna delen till detta.
Enklast är troligen att sätta broarna kant i kant åt det hållet man betraktar banan från
och fylla ut glappet bakom då detta inte syns. Innan detta kan ske ska pelarna dit och som bekant kan inget (än så länge) stå fritt i luften så det blir till att konstruera något.