I Ruhrområdet

I Ruhrområdet

Sista banan?

Det här blir min 34:e bana som jag bygger. Om det sen blir den sista återstår väl att se. När jag nu inträder i en pensionärstillvaro har jag funderat på vad jag verkligen vill bygga och denna bana har alltid varit en "drömbana" Så varför då inte förverkliga drömmen? Det var väl ingen som trodde att detta blev min sista bana, och dom hade rätt. Jag har byggt en till som står på museet i Ängelholm. I mitt "kontor" står nu bana Nr. 36 syftet med denna kommer att redovisas längre framöver.

Glänsande

LandskapPosted by claes Wed, January 11, 2017 09:40:16
Före och efter bilder! Den som inte ser skillnaden har just sparat en del arbetstimmar.
Det blev lite "terapiarbete" i väntan på delarna till industribyggnaderna.
Rostmålning av räls! Detta är något jag sett en hel del prov på, man gör det ju för att få bort den blanka sidan på rälsen. Effekten blir även att rälsprofilen verkar mindre. På bilder där man använt ljus "rostfärg" tycker jag snarare att man framhäver och förstorar profilen.
Efter att ha studerat verkligheten tycker jag att en mörkare gråbrun nyans stämmer bättre. Järn skyddar sig själv genom att bilda rost och inom något år är denna rost
ganska mörk. Det tar sin lilla tid men resultatet är mödan värd, nu fuskar jag lite genom att inte måla baksidan som man inte syns.
Sedan lutar det åt att jag "smutsar" räls och banvall med en airbrusch. Ett problem med rostmålning och nedsmutsning är att de rörliga delarna i växlarna lätt "klibbar" fast, detta kan leda till att växeln måste bytas. Vid rostmålningen, som görs med pensel låter jag dessa delar vara omålade (lite olika beroende på rälsfabrikat) Vid nedsmutsning med spruta blir det lite masktejp. Denna smutsning kan inte göras för än allt kring spåren är klart. Uppvirvlande "skit" selekterar inte var den ska lägga sig utan det blir bara mer intill spåren och tunnare längre ifrån.
Bilden är från en tidigare bana med C-räls. Jag ska försöka få till något i den här stilen.