I Ruhrområdet

UppehållLandskap

Posted by claes Wed, March 20, 2019 12:19:52

Då plattformen för bloggen är föråldrad och kommer att föras över till en ny framöver gör jag inga inlägg för än detta är klart. I nuläget vet jag inte när denna överföring sker.

Det som framför allt inte fungerat är länkningen av bilderna men det har även varit andra problem bl.a att ladda upp bilder.

Jag håller även på att skriva en bok som har arbets titeln Bygga Modelljärnväg, den kommer förhoppningsvis att bli klar till hösten.

Efter att ha listat det antal banor jag byggt dök 2 st till upp dessa byggde jag åt 2 killar när jag praktiserade på ett fritidshem. Och eftersom jag älskar att projektera och bygga modelljärnväg så bygger jag en åt en bekant, det blir alltså min nr: 39
Den är med i boken under kapitlet Bygga Stort då den mäter 6,7 x 4,5 m

Det tog drygt två veckor att komma så här långt:

Blog imageHuvuddelen av rälsläggningen är klar och körfärdig.
Blog imageLängst bak i mitten av bilden blir det ett industriområde med spåranslutningar. De två mittersta spåren på stationen är 4,8 m långa och bara avsedda för genomgående trafik. Jag lovar er att det ser mäktigt ut när en X2 drar igenom i 180. Perrongerna är
2,4 m långa.
Blog imageNu återstår mer grundlig provkörning och inkoppling av signalsystemet. Vi har vänt på det hela så att tågen styr signalerna i stället för tvärt om. Magasinen som är helt öppna rymmer tåglängder på 2,6 m. Det går att komma in med rullstol nästan överallt.Snart Sommar UppehållLandskap

Posted by claes Sun, March 25, 2018 00:51:03

Även om vi nu går över till sommartid ger inte utetemperaturen någon anledning att ens få vårkänslor. Men tiden går (alla andra tar bilen) Eftersom mitt hobbyrum ligger i söderläge blir tegelväggen väldigt varm och därmed även rummet och det känns inte särskilt inspirerande att jobba på banan. För övrigt uppstår en massa andra saker som behöver fixas så därför ställs aktiviteterna här inne på sparlåga.

Blog image

Auhagens tegelmur är så snygg att jag inte kunde låta bli att sätta den vid fabriken.
Blog imageFotografen var uppe med helikoptern över hamnen ---
Blog image--- och bangården. där det var "tågmöte" ---
Blog image--- en sidobyggnad över tunnelingången är under konstruktion.
Blog imageHyreshusen är nu en fast enhet med trottoaren som "bottenplatta" All belysning är monterad och det blev många trådar så om jag vill kan jag nästan tända varje rum för sig själv.
Blog imageBaksidan utåt, varför? Jo det är en miljö som är väldigt rolig att detaljera, utsläppet av biopubliken, varuintaget till köttaffären, i mitten bilverkstaden som bjuder till rikligt med "allt möjligt"
Blog imageTankanläggningen är klar att tas i bruk, första oljepråmen har lagt till. Men det är gott om målningsarbete kvar på båtarna innan det är dags att fylla på "vattnet"

Hänt Var Det HärLandskap

Posted by claes Fri, March 02, 2018 17:46:59

Det har stått stilla ett bra tag men de senaste två veckorna blev produktiva.
Blog image
Varvsbyggnaden har fått tak, lister, hängrännor,stuprör och belysning.
Blog image
Gruvan med utlastningssilo
Blog imageGrönska
Blog imageLuftledningarna i bakgrunden klara.
Blog imageLokstationen grusad.
Blog imageÄndstationen för rälsbussen vid övre hållplatsen
Blog imageAlla industribyggnader har fått "ljusboxar" man kan alltså tända i olika lokaler. Det blev drygt 50 st. Bilder kommer när trådarna kopplats in.

Deg ??????Landskap

Posted by claes Sun, November 19, 2017 15:03:02

Ja för er som löser korsord är det enkelt: Deg = Bak-grund och det har jag fått nu.
Blog imageJag kunde inte få ihop bakgrunden med hjälp av MZZ motiv så som jag tänkt mig.
Att rita och måla så som på förlagan övergår min artistiska ådra så återstår gör då
en färdig bakgrund.
Blog imageDet blev en Auhagen, eller egentligen tre stycken. För att få längd så det räckte blev det en som gick att förlänga åt båda hållen.
Blog imageEtt "störande inslag" var detta träd som dominerar därför placerade jag det där spåren
(och tågen) är så nära det som möjligt. Med hjälp av träd på banan kommer det då inte till att bli lika markant.
Blog imageLite stödmurar och utfyllnader är på gång.
Blog imageÅtergången till ursprunget i hörnan ser bra ut och snart är vägen från hamnen nere vid vägtunneln. Det blir lite pusslande med husen då dessa måste följa med i backen.

Hobby VäderLandskap

Posted by claes Sat, July 29, 2017 16:06:49

Det regnar och då är det hobbyväder d.v.s. man kan vara i hobbyrummet utan att känna dåligt samvete för allt som borde göras med hus och trädgård.
Blog image
Arbetet med förlängningen fortskrider. Som synes har bakgrunden blivit längre och det återstår bara lite ny färg. Framför fabriksbyggnaderna syns det som ska bli väg.
Blog imageNu blir fabriksområdet betydligt bättre. I framkanten är plattan över hållplatsen uppsågad så att den kan böjas upp mot vägen för att få en avtagsväg ner mot den lägre delen.
Blog imageSom synes blir det gott om plats för uppfällda pantografer. Lite stödmurar och vägbankar kommer att täcka runt vägen vilken blir väldigt bred i H0 skala. Tanken är att göra lite parkeringsfickor och en busshållplats längs med kanten mot fabriken.
Blog imageSpåren försvinner under en vägbro och vägen går ut i bakgrunden. Det blir en slänt på andra sidan vägen som döljer spåren. Eftersom spårbädden sluttar något och ställverket är för lågt för överledningen får jag göra en påbyggnad på grunden.
Blog imageHär har vi lite murverk runt nedfarten till tågmagasinet och utdragsspåret för gruv bangården. Ställverket som står vid lokstallet ska ner på den bara "fläcken" intill stickspåret för motorvagnarna.

Förlängd TågvägLandskap

Posted by claes Fri, July 14, 2017 19:33:04

Jag har kopplat av med en arbetsdag i hobbyrummet, abstinensen blev för stor. Tanken var att bygga på gaveln några cm för att industribyggnaden skulle få plats.
Blog imageEfter lite funderingar så tog jag till lite mer, närmare bestämt 30 cm. Ja varför inte det finns ju gott om plats numera.
Blog imageFördelarna är flera, den underjordiska hållplatsen blir lite rejälare och husraden längre. Industriområdet kan disponeras bättre.
Blog imageDet blir även lättare att få frigång för överledningen.
Blog imageNu blir intrycket att spåren fortsätter rakt fram klarare då man inte längre ser kurvan.
Blog imageSamma sak med det bakre spåret, detta viker av bort från åskådaren så att man inte kopplar ihop det med hållplatsen. Eftersom den ej synliga delen blir lite längre kan man "hålla" ett längre tåg här för att det inte ska dyka upp direkt efter att det försvunnit.

HamnenLandskap

Posted by claes Sat, February 25, 2017 08:40:16

Det har varit mindre aktivitet i hobbyrummet under en tid och så blir det även framöver då det finns en hel del andra saker som ska tas om hand.
Blog image
En byggnad över varvet är "stomrest" Den är byggd i kartong och klädd med Auhagens dekorplatta "korrugerad plåt" Taket är än så länge kartong. Eftersom man ska kunna betrakta "arbetet" på varvet lutar det att sätta dit någon form av takfönster om det sen ska vara plåt eller papptak återstår att se.
Blog imagePortar brukar det inte finnas på sådana här byggnader så det problemet är löst.
Blog imageHamnkranen har fått räls att köras på och kajerna är klara återstår bara att fylla igen mellan de sista spåren.

Rörigt Till TusenLandskap

Posted by claes Mon, January 23, 2017 13:53:32

Rubriken syftar till att det var gott om extra rörbitar med i Fallers byggsatser så jag har så det räcker till att detaljera alla industrier på banan, och det blir över.
Blog image
Det är nog mest plast i gjutstammarna. Nu är delarna ihopsatta och sorterade så snart kan jag "avveckla" det tillfälliga byggbordet.
Blog imageTankarna ser bra ut tillsammans med byggnaderna. Just nu håller jag på att måla "betongfärg" på kajerna. När detta är klart kan jag placera och designa "oljekajen"
Blog imageBron är nu uppbyggd kring spåret och ska förses med gångbanor och räcken samt målas. Sedan drar jag mig vidare till gruvan men sticker in lite med bygget av varvet.
Då denna hall ska göras i kartong hänger detta ihop med resterande "gruvjobb"

JättestortLandskap

Posted by claes Tue, January 17, 2017 13:25:49

Industribyggnader är stora! Det som från början verkade för stort ser rätt ut nu när det är på plats. Jämför man med lok och vagnar är det proportionerligt. När man ser artiklar om Amerikanska anläggningar med industrier är deras byggnader så här stora.
OK! hamnbassängen kund varit större men ofta var det trånga "hål" i kanalen och det ser inte konstigt ut. Nu återstår att se om oljetankarna ser för små ut.
Blog image
Troligen får jag öka dimensionerna på silon. Huset är 600 x 200 och 350 högt.
Blog imageDet blir en kompletterande beställning från Auhagen, det saknas bl.a. lite tak.
Blog imageEn massa "jox" på taken och runtomkring så liknar detta ganska mycket det på teckningen.
Blog imageProblem blev det då jag gjorde bakre byggnaden lite bredare. Hörnet sticker utanför kanten så det lutar åt att kapa byggnaden här, vi får se.
Blog imageSkorstenen är en mäktig pjäs, mest tidsödande vid byggandet var att sätta dit alla stegen, över hundra små "jäklar"


GlänsandeLandskap

Posted by claes Wed, January 11, 2017 09:40:16

Före och efter bilder! Den som inte ser skillnaden har just sparat en del arbetstimmar.
Det blev lite "terapiarbete" i väntan på delarna till industribyggnaderna.
Blog image
Rostmålning av räls! Detta är något jag sett en hel del prov på, man gör det ju för att få bort den blanka sidan på rälsen. Effekten blir även att rälsprofilen verkar mindre. På bilder där man använt ljus "rostfärg" tycker jag snarare att man framhäver och förstorar profilen.
Blog imageEfter att ha studerat verkligheten tycker jag att en mörkare gråbrun nyans stämmer bättre. Järn skyddar sig själv genom att bilda rost och inom något år är denna rost
ganska mörk. Det tar sin lilla tid men resultatet är mödan värd, nu fuskar jag lite genom att inte måla baksidan som man inte syns.
Sedan lutar det åt att jag "smutsar" räls och banvall med en airbrusch. Ett problem med rostmålning och nedsmutsning är att de rörliga delarna i växlarna lätt "klibbar" fast, detta kan leda till att växeln måste bytas. Vid rostmålningen, som görs med pensel låter jag dessa delar vara omålade (lite olika beroende på rälsfabrikat) Vid nedsmutsning med spruta blir det lite masktejp. Denna smutsning kan inte göras för än allt kring spåren är klart. Uppvirvlande "skit" selekterar inte var den ska lägga sig utan det blir bara mer intill spåren och tunnare längre ifrån.
Blog imageBilden är från en tidigare bana med C-räls. Jag ska försöka få till något i den här stilen.